Naturopatinja

Aplikativna kineziologija

Tradicionalno se beseda kineziologija preprosto nanaša na preučevanje mišic in gibanja telesa.

Beseda kineziologija izhaja iz grške besede kineses, ki pomeni gibanje. Sistematska kineziologija je hkrati pristop k zdravju in sistem celostne obravnave telesa. Za ugotavljanje neravnovesij uporabljamo več postopkov mišičnega testiranja. Ta neravnovesja so lahko prehranska, strukturna, čustvena, ali v naših energijskih poteh.

Uporabna kineziologija temelji na ideji, da je telo medsebojno delujoča enota, sestavljena iz različnih delov, ki se povezujejo in vplivajo drug na drugega. Vse, kar počnemo, vpliva na telo kot celoto, zato lahko problem na enem področju povzroči težave na drugem področju. S testiranjem moči določenih mišic kineziolog trdi, da lahko pridobi dostop do telesnega komunikacijskega sistema in tako razbere zdravstveno stanje vsake glavne telesne komponente. Med fizičnim pregledom pacient sedi ali leži, nato kineziolog drži pacientovo nogo ali roko, da izolira določeno mišico.

Zgodovina

Leta 1964 je ameriški kiropraktik George J. Goodheart s povezavo vzhodnjaške ideje o pretoku energije v telesu in zahodnih tehnik testiranja ustanovil metodo, ki jo danes poznamo kot uporabno kineziologijo. Opazil je, da za vsako gibanje, ki ga naredi mišica, obstaja druga mišica ali skupina mišic, ki sodeluje pri tem gibanju; ena mišica se skrči, medtem ko se druga sprosti. Ko je zaznal bolečo, preveč napeto mišico, je opazoval in zdravil nasprotno in nujno šibko mišico, da bi ponovno vzpostavil ravnovesje. V tistih časih je bila to zelo nova tehnika. Leta 1998 je Goodheart prejel nagrado za življenjsko delo Mednarodne akademije za kineziologijo. Pred tem, leta 1987, je bil počaščen z nagrado Leonardo da Vinci, ki jo je podelil Inštitut za doseganje človeškega potenciala, njegove raziskave pa sta citirala Logan in Palmer Colleges of Chiropractic.

Vir: https://www.encyclopedia.com/medicine/divisions-diagnostics-and-procedures/medicine/applied-kinesiology