Naturopatinja

Pljučni tip človeka po tradicionalni kitajski medicini

Povezava morfologije in emocionalnega dobrega počutja po tradicionalni kitajski medicini (TKM)

Fiziološke značilnosti pljučnega tipa

Pljučni tip posameznika odlikuje širši ramenski del v primerjavi s spodnjim, porcelanasto nežna koža na obrazu, svetla polt in pogosto pegavostjo. Lasje so pogosto bakrene barve, prsni koš dobro razvit, kar daje pljučnim tipom močan glas, zaradi česar so pogosto pevci. Dojenčki pljučnega tipa so nagnjeni k pogostemu jokanju, drža telesa je vzravnana, občudujejo belo barvo.

Lastnosti in navade pljučnega tipa

Pljučni tipi se lahko zdijo hladni navzven, vendar so v resnici zelo empatični, občutljivi in senzibilni do sočloveka. Dovzetni so za negativne informacije in v situacijah pomanjkanja energije Qi postanejo hladni, cinični, neodločni, pesimistični in zaskrbljeni. Ohranjajo distanco do soljudi, redko izkazujejo ljubezen, veselje, radost in prijaznost. Pogosto doživljajo občutek izgube nadzora nad svojim življenjem.

Pomen delovanja pljuč

Pljuča so ključni organi, odgovorni za dihanje in izmenjavo zraka. V tradicionalni kitajski medicini se pljuča povezujejo s pomenom dihanja in z nadzorovanjem respiracije. Pljuča so tudi v paru s debelim črevesjem, povezana s kontrolo prehajanja in izločanja blata. Njihova vloga vključuje tudi nadzor nad energijo Qi, ki se širi po telesu, ter povezavo s kožo, porami in mišicami.

Čustvena doživetja pljučnega tipa

Pljučni tipi so nagnjeni k čustvom žalosti, potrtosti in melanholije. V primeru pomanjkanja energije Qi se pojavijo pesimizem, nezmožnost odpuščanja, prevelika navezanost na ljudi, hladnost in ciničnost. Ti posamezniki doživljajo občutke, povezane z izgubo in težave pri prilagajanju novim okoliščinam.

Vloga pljuč v tradicionalni kitajski medicini

Pljuča so v TKM povezana z elementom kovine, z letnim časom jesen in z zahodno smerjo. Imajo naravni odpor do suhega vremena. Pljuča so povezana s čustvi žalosti in potrtosti, in njihovo neravnovesje se odraža v fizičnih simptomih, kot so težave z dihanjem, kašelj, utrujenost in kožne bolezni.

Zdravljenje in ohranjanje ravnovesja

Za vzdrževanje ravnovesja pljučnega tipa so ključne vrednote, kot so pogum, odpuščanje, hvaležnost, moč in pravičnost. Pljučni tip naj se zaveda svojih čustvenih nagnjenj in si prizadeva ohranjati pozitivno čustveno stanje. Tradicionalne metode zdravljenja vključujejo tudi terapevtske pristope, ki spodbujajo energijo Qi in uravnavajo dihanje.

Razumevanje pljučnega tipa po tradicionalni kitajski medicini nam omogoča vpogled v kompleksno povezavo med fiziološkimi značilnostmi, čustvenim doživljanjem in ohranjanjem ravnovesja. Skrb za energijo Qi, čustveno dobro počutje in pravilno dihanje so ključni elementi za celostno zdravje pljučnega tipa.

PRIPOROČENA PREHRANA ZA PLJUČNI TIP

Za osebe s pljučnim tipom v okviru kitajske medicine se priporoča prehrana, ki podpira zdravje pljuč in debelega črevesa. Pljučni tip je lahko povezan z izzivi, kot so težave z dihanjem, občutljivost na hladno, žalost ali depresija. Spodaj so nekatera splošna prehranska priporočila za pljučni tip.

Hrana, ki podpira pljuča

 • zelenjava: brokoli, cvetača, beluši, čebula,
 • sadje: hruške, jabolka, breskve,
 • zelišča: ingver, česen, meta.

Beljakovine

 • perutnina, ribe z nižjo vsebnostjo maščob,
 • rastlinske beljakovine, kot so oreščki, semena.

Maščobe

 • zdrave maščobe: olivno olje, avokado,
 • omejite nasičene maščobe.

Ogljikovi hidrati

 • celotna zrna: kvinoja, ovsena kaša, rjavi riž,
 • omejite sladkorje in predelane ogljikove hidrate.

Izogibajte se

 • prekomernemu uživanju hladne hrane,
 • težki in mastni hrani.

Topla in kuhana hrana

 • raje jejte tople obroke, juhe,
 • izogibajte se surovi hrani in hladnim napitkom.

Zelišča

 • dodajte pljučem prijazna zelišča, kot so žajbelj, kamilica, evkaliptus.

Individualni prehranski pristop je ključen, zato je priporočljivo, da se posamezniki posvetujejo z naturopatom ali strokovnjakom za prehrano, ki lahko prilagodi smernice glede na posameznikove specifične potrebe in stanje telesa.