Naturopatinja

Jetrni tip človeka po tradicionalni kitajski medicini

Povezava morfologije in emocionalnega dobrega počutja po tradicionalni kitajski medicini (TKM)

Fiziološke značilnosti jetrnega tipa

Posameznike jetrnega tipa prepoznamo po specifičnih fizioloških značilnostih, ki odražajo morfologijo njihovega telesa. Značilnosti vključujejo vitko postavo, rdečico na obrazu, ožje oči ter močne, hitre in koordinirane gibe. Jetra so povezana tudi s kakovostjo nohtov in oči, kar so ključni pokazatelji tega tipa.

Lastnosti in navade jetrnega tipa

Posamezniki jetrnega tipa so dinamični, ciljno usmerjeni, ambiciozni in samozavestni. Njihova energija je nalezljiva, saj radi prevzemajo pobude in se spopadajo z izzivi. V situacijah pomanjkanja energije Qi postanejo jezni, frustrirani, agresivni, impulzivni in nestrpni. Ohranjajo distanco do soljudi, težko se sprostijo, pogosto so nezadovoljni in imajo težave s spanjem.

Pomen delovanja jetrnega tipa

Jetra imajo ključno vlogo pri uravnavanju pretoka Qi, skladiščenju krvi, vzdrževanju ravnotežja med energijo Yin in Yang ter obvladovanju čustev, še posebej jeze. Povezana so z žolčnikom, ki nadzoruje proces prebave maščob, ter s sproščanjem energije, ki jo telo potrebuje za telesno aktivnost.

Čustvena doživetja jetrnega tipa

Jetra so povezana s čustvi jeze, frustracije in nestrpnosti. Ob pomanjkanju energije Qi se pojavijo jeza, napetost, nezadovoljstvo, občutek nepravičnosti in nepopustljivost. Ti posamezniki doživljajo čustvene izbruhe, težave pri nadzorovanju svojih čustev ter težko izražajo ljubezen in sočutje.

Vloga jeter v tradicionalni kitajski medicini

V TKM so jetra povezana z elementom lesa, s pomladjo in s smerjo vzhoda. Imajo naravni odpor do vetra. Jetra so povezana s čustvi jeze in nestrpnosti, njihovo neravnovesje se odraža v fizičnih simptomih, kot so prebavne težave, glavoboli in težave z vidom.

Zdravljenje in ohranjanje ravnovesja

Za vzdrževanje ravnovesja jetrnega tipa so ključne vrednote, kot so prilagajanje, sprostitev, uravnotežena prehrana in redna telesna aktivnost. Posamezniki naj se zavedajo svojih čustvenih nagnjenj ter si prizadevajo ohranjati pozitivno čustveno stanje. Tradicionalne metode zdravljenja vključujejo terapevtske pristope, ki spodbujajo pretok Qi in uravnavajo čustva.

PRIPOROČENA PREHRANA ZA JETRNI TIP po TKM

Za osebe z jetrnim tipom v okviru kitajske medicine se priporoča prehrana, ki podpira zdravje jeter in žolčnika. Jetrni tip je lahko povezan z izzivi, kot so prebavne težave, slaba prebava maščob, povečana občutljivost na toploto, utrujenost, razdražljivost ali celo težave s prekomerno telesno težo. Spodaj je nekaj splošnih smernic za prehrano jetrnega tipa:

Hrana, ki podpira jetra

 • zelenjava: špinača, ohrovt, brokoli, artičoke, rukola,
 • sadje: jabolka, grenivke, limone,
 • zelišča: kurkuma, ingver, meta.

Maščobe

 • zdrave maščobe: avokado, olivno olje, oreščki, semena,
 • omejite nasičene maščobe in transmaščobe.

Beljakovine

 • ribe z visoko vsebnostjo omega-3 maščob (losos),
 • perutnina, jajca, rdeče meso (v zmernih količinah).

Omejite sladkorje in predelane ogljikove hidrate

 • izogibajte se prekomernemu uživanju sladkorja, bele moke, predelane hrane.

Topla in kuhana hrana

 • izogibajte se surovi hrani,
 • raje jejte tople obroke, juhe, kuhano zelenjavo.

Izogibajte se prekomernemu alkoholu

 • jetra so odgovorna za presnovo alkohola, zato ga uživajte v zmernih količinah ali ga izogibajte.

Zmanjšajte kavo

 • kofein lahko vpliva na jetra, zato zmanjšajte vnos kave.

Pijte dovolj vode

 • Ohranjajte hidriranost telesa, saj voda pomaga pri izločanju toksinov.

Uporabljajte zelišča

 • dodajte jetrom prijazna zelišča, kot so mlečni osat, artičoka, regrat.

Vsak posameznik je edinstven, zato je pomembno, da se prilagodite svojim specifičnim potrebam in spremljate, kako določena hrana vpliva na vaše počutje. Pred večjimi spremembami prehrane se posvetujte s strokovnjakom za kitajsko medicino ali prehranskega strokovnjaka.