Naturopatinja

Propolis v apiterapiji

Propolis je smolnata snov, ki jo čebele pridobivajo iz popkovine dreves, predvsem iz listavcev in iglavcev, ter jo uporabljajo za zatesnjevanje panja in za zaščito pred zunanjimi vplivi. Ta smolnata zmes ima številne zdravilne lastnosti, zaradi katerih je postala priljubljena v naravnem zdravljenju.

Propolis je kompleksna snov, ki vsebuje smole, voske, etre, cvetni prah, minerale, aminokisline, vitamine ter številne druge biološko aktivne sestavine. Čebele iz soka igličastih dreves ali zimzelenih rastlin proizvajajo tudi spojino, imenovano propolis. Ko združijo sok z lastnimi izločki in čebeljim voskom, ustvarijo lepljiv, zelenkasto rjav izdelek, ki se uporablja kot premaz za gradnjo njihovih panjev. To je propolis.

Pred tisočletji so stare civilizacije uporabljale propolis zaradi njegovih zdravilnih lastnosti. Grki so ga uporabljali za zdravljenje abscesov. Asirci so ga dajali na rane in tumorje, da bi se borili proti okužbam in pomagali pri procesu celjenja. Egipčani so ga uporabljali za balzamiranje mumij. Sestava propolisa se lahko razlikuje glede na lokacijo čebel in vrst dreves in cvetov na teh lokacijah. Propolis iz Evrope tako ne bo imel enake kemične sestave kot propolis iz Brazilije.  Raziskovalci so v propolisu odkrili več kot 300 spojin, večina teh spojin je oblik polifenolov. Polifenoli so antioksidanti, ki se borijo proti boleznim in poškodbam v telesu. Natančneje povedano, vsebuje propolis polifenole, imenovane flavonoidi. Flavonoidi se proizvajajo v rastlinah kot oblika zaščite. Običajno jih najdemo v živilih, za katera se domneva, da imajo antioksidativne lastnosti.

 

Koristi za zdravje

Nekatere snovi, prisotne v propolisu, lahko pomagajo v boju proti raku, astmi, alergijam in celjenju ran.

  • Protivnetne lastnosti: propolis ima močne protivnetne lastnosti, zaradi katerih se pogosto uporablja pri zdravljenju različnih vnetnih stanj.
  • Antibakterijsko delovanje: zaradi visoke vsebnosti flavonoidov ima močne antibakterijske lastnosti, ki pomagajo pri boju proti bakterijskim okužbam.
  • Imunski sistem: propolis lahko podpira delovanje imunskega sistema, s čimer pomaga telesu pri odpornosti proti boleznim.
  • Celična obnova: številne sestavine propolisa lahko spodbujajo celično obnovo, kar prispeva k hitrejšemu celjenju ran.
  • Uporaba propolisa: propolis se uporablja v različnih oblikah, kot so tinkture, mazila, kreme, pastile ali pršila. Lahko se uporablja tako lokalno za zdravljenje kožnih težav kot tudi ustno za podporo zdravju ustne votline, celotnega prebavnega traka in želodca.

Previdnost

  • Posamezniki, ki so alergični na čebele ali čebelje pridelke, se morajo pred uporabo propolisa posvetovati s strokovnjakom za naravno zdravljenje ali zdravnikom.
  • Pri dolgotrajni uporabi se lahko pojavijo alergijske reakcije, zato je pomembno upoštevati priporočila strokovnjakov in odmerke. Ker propolis uničuje bakterijsko floro, se lahko uporablja največ 10 dni, nato se prekine in nato po potrebi nadaljujemo z uporabo.


Propolis je naravna snov, ki s številnimi koristnimi lastnostmi predstavlja pomemben sestavni del apiterapije. Njegova uporaba je raznolika in lahko ob pravilni in preudarni uporabi prispeva k izboljšanju posameznikovega zdravja ter počutja.