Naturopatinja

Cvetni prah

Osmukanec in izkopanec

Cvetni prah so moške oplojevalne celice cvetočih rastlin, ki jih čebele nabirajo s cvetov in jih prenašajo v panj. Ta čebelji izdelek je bogat vir hranil in ima raznolike koristi za zdravje.

Cvetni prah predstavlja moške oplojevalne celice rastlin cvetnic in je pri vsaki rastlinski vrsti drugačen, lahko rečemo, da podobno kot DNK pri človeku. Za svoj razvoj ga potrebujejo mlade čebele. Pri letanju s cveta na cvet čebele drobna zrnca prahu lepijo s slino, nektarjem ali medom in ga bogatijo s svojimi encimi. Med letom se očistijo in s pomočjo glavnička in majhne stiskalnice cvetni prah spravijo na zadnje noge in ga tako prinesejo domov. Za nabiranje medu odletijo čebele iz panja tudi do štiridesetkrat na dan, za nabiranje cvetnega prahu pa le do štirikrat na dan. Cvetni prah čebele znosijo v celice, jih napolnijo do dveh tretjin in nato zaprejo z medom, da se ne pokvari. V zaprti celici shranek fermentira s pomočjo mlečnokislinskih bakterij.

Razlika med cvetnim prahom osmukancem in izkopancem

Izkopanec

Če ga izkopljemo iz celic satovnice, mu rečemo izkopanec, ki je najboljše kakovosti, ima pa visoko ceno in ga je stežka dobiti. Cvetni prah izkopanec “izkopljemo” s posebno žličko iz satja, kjer ga čebele shranijo in obogatijo z izločki svojih žlez. V satih je cvetni prah že fermentiran in vsebuje manj vode. Pri shranjevanju cvetnega prahu v satih pride v odsotnosti kisika do mlečnokislinskega vrenja. Takšen cvetni prah je veliko bolj kakovosten od osmukanca.

Osmukanec

Čebelarji osmukajo čebelam cvetni prah z nog tako, da pred vhod v panj namestijo posebno napravo, potem ga očistijo in posušijo in dobijo osmukanec. Najboljši cvetni prah naberejo čebele na ajdi, repici, vrbi, detelji, pravem in divjem kostanju in na sadnih drevesih.

 

Sestava in koristne lastnosti

Glavne sestavine cvetnega prahu so vitamini in beljakovine, pri čemer je zanimiv podatek, da 30 g cvetnega prahu nadomesti 7 jajc. Vsebuje zlasti veliko vitamina K (pomaga pri strjevanju krvi), vitamina A (ima antioksidativen učinek, ščiti celice ter očesno veznico) in vitamina E, ki ščiti omega 3 in 6 maščobe pred oksidacijo. Te kisline pomembno vplivajo na stanje žil, srca, možganov in očesne leče. V cvetnem prahu so tudi vitamin D, ki vpliva na zadostno vsebnost kalcija v kosteh, vitamini skupine B in vitamin C. Vsebuje še minerale (kalij, železo, kalcij, cink, selen, mangan), encime, polifenole in fitosterole, ki delujejo protivirusno. Kartenoidi v cvetnem prahu imajo velik vpliv na staranje organizma, likopen pa ščiti prostato.

Koristnost

Cvetni prah ugodno vpliva na stanje prostate pri moških (vnetja, povečana prostata, rak), izboljšuje imunski sistem, zmanjšuje stranske učinke kemoterapij in obsevanj, pozitivno deluje na jetrne celice; znižuje raven holesterola, blaži sklepna vnetja; dobro vpliva na kri (proti anemiji), znižuje trigliceride v krvi; zmanjšuje sklerozo možganskih žil; zavira rast nekaterih rakavih celic in pri daljšem uživanju deluje kot antibiotik, uravnava pa tudi tek in prebavo.

Krepitev imunskega sistema

    • Zahvaljujoč svoji hranilni sestavi prispeva k okrepitvi imunskega sistema.

Energijsko bogat

    • Odličen vir naravne energije, še posebej za tiste, ki živijo aktivno življenje ali pa so izpostavljeni psihičnemu in fizičnemu naporu.

Vitaminska podpora

    • Pomaga pri zadostitvi dnevnih potreb telesa po različnih vitaminih in mineralih.

Za ohranitev zdravja naj bi zaužili dve žlički cvetnega prahu na dan. Še bolje je, če ga uživamo v kombinaciji z drugimi čebeljimi proizvodi.

Previdnost

Alergijske reakcije

Posamezniki z alergijo na cvetni prah naj se izogibajo neposrednemu zaužitju.

Cvetni prah je naravno bogastvo hranil, ki lahko prispeva k splošnemu zdravju in dobremu počutju. Kljub temu naj se posamezniki z alergijami pred uporabo cvetnega prahu posvetujejo s strokovnjakom.